V Barceloně protestovali proti turismu

blank

Tři tisíce obyvatel katalánské Barcelony protestovaly proti masovému turismu, návštěvníky polévaly vodou a restaurace oblepovaly páskami.

Barcelona není na prodej. Turisté pryč z naší čtvrti. Turismus zabíjí město. Podobné nápisy na transparentech byly vidět v ulicích, kam vyšly zhruba tři tisícovky místních obyvatel. V Barceloně, kde žije 1,6 milionu obyvatel, vzrostly náklady na bydlení za posledních deset let o 68 procent. Turismus má také podle obyvatel negativní vliv na obchody. Sociolog Jordi Guiu například uvedl, že masový turismus dělá Barcelonu neobyvatelnou.

Město chce do roku 2028 zrušit až deset tisíc apartmánů pro turisty. Proti tomu protestuje sdružení turistických apartmánů. Katalánskou metropoli loni navštívilo zhruba 12 milionů turistů, Španělsko celkem 85 milionů lidí.

Katalánce také trápí extrémní sucho. V oblasti je nejhorší za posledních sto let. Kromě Katalánska, které sužuje největší sucho za posledních 100 let, vyhlásila před několika měsíci opatření vedoucí k regulaci spotřeby vody také jihošpanělská Andalusie při pobřeží Středozemního moře a Atlantského oceánu. Úřady v lednu stanovily strop pro spotřebu vody v půlmilionové Malaze či na části turisticky oblíbeného pobřeží Costa del Sol.

Scroll to Top