Podolská vodárna slaví 95 let

blank

Od spuštění unikátního architektonického díla z období meziválečné Prahy letos uběhlo 95 let, vodárna byla uvedena do provozu v roce 1929.

„Vodárna je svědkem toho, jak se město staralo o rozvoj a potřeby obyvatel i toho, že ryze průmyslová budova může působit dechberoucím dojmem. Mohutný vodárenský komplex tvoří skvostnou dominantu širokého okolí, nepřehlédnutelnou a zároveň přesně zapadající do okolní zástavby,“ stojí na webu Pražských vodovodů a kanalizací.

Stavba reagovala na vzrůstající spotřebu pitné vody v Praze. Ačkoliv byla v roce 1914 spuštěna moderní Káranská vodárna, po vzniku Velké Prahy se ukázalo, že její výkon neodpovídá novému vývoji. Ke schválení stavby došlo v roce 1921, komplex byl navržen jako moderní stavba, jejíž činnost je založena na mechanické pískové filtraci říční vody.

Vzhledem k tomu, že se po druhé světové válce se razantně zvýšila spotřeba vody, bylo v roce 1952 rozhodnuto o definitivní dostavbě vodárny a jejím rozšíření a modernizaci. Ke spuštění nedokončeného nového provozu se přistoupilo o osm let později, k definitivnímu zprovoznění vodárny došlo až v roce 1965. Jako hlavní zdroj pitné vody sloužila do roku 1972. Vodárna byla v provozu do roku 2002, poté vykonávala funkci záložního zdroje vody.

Významnou modernizací prošla v letech 2019 až 2021. Do pražské vodovodní sítě dodává zhruba 400 litrů vody za sekundu. V současnosti pokračuje další etapa rekonstrukce, která má cíl doplnit stávající technologické linky o nové technologické stupně.

Scroll to Top