Úpravna vody Káraný letos slaví 110 let

blank

„Káranská vodárna je jedním ze tří pilířů pražské vodohospodářské infrastruktury. Po Želivce je druhým nejvýznamnějším zdrojem. Za celou dobu svého provozu vyrobila přes čtyři miliardy kubíků pitné vody. Svůj vrchol zažila v roce 1989, kdy do sítě dodala více než šedesát miliónů kubíků,“ vyzdvihuje její roli generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos.

Úpravna v Káraném, jeden z nejvýznamnějších vodárenských objektů, myslí na budoucnost. „Jsme si vědomi potřeby investic. Ty probíhají nejen přímo na úpravně, ale již jsme začali s rekonstrukcí výtlačných řadů a budeme v ní pokračovat,“ říká radní hlavního města pro oblast infrastruktury Michal Hroza s tím, že nejstarší výtlačný řad mířící na vodojem Flora je z roku 1914.

V současnosti probíhá například rekonstrukce odželezovny, která skončí v polovině roku. „Investice zahrnuje kromě stavebních konstrukcí i výměnu dvou pracích čerpadel, všech technologických potrubí za nerezové, výměnu armatur u všech šesti otevřených rychlofiltrů. Dále výměnu stavební i technologické elektroinstalace,“ informuje Hroza.

Úpravna byla oficiálně spuštěna 1. ledna 1914, kdy začala dodávat první skutečně pitnou vodu pro Prahu a její předměstí. Vodoprávní kolaudace byla dokončena 30. prosince 1916, kdy byly dobudovány dva vodojemy v Praze na Floře. Její význam v dalších desítkách letech neustále sílil s rostoucími potřebami Prahy.

Vodárna má tři zdroje pitné vody. Patří mezi ně surová jizerská voda nebo mimořádně kvalitní artéská voda přitékající do této oblasti v hlubokém podzemí ze severní části geologického útvaru „Česká křída“. Voda je jímána ze 7 artéských vrtů, její stáří bylo stanoveno na 16 000 let a složení po jednoduché úpravě odpovídá požadavkům na vodu pro přípravu kojenecké stravy.

Scroll to Top