Nový vodojem na Frýdecko-Místecku za 30 milionů

blank

V Písečné na Frýdecko-Místecku začal významný stavební projekt, který spočívá v modernizaci původního vodojemu novou akumulací.

SmVaK Ostrava zahajují další investiční projekt, který si vyžádá 30 milionů korun. Vybudovaná stavba bude podle mluvčího Marka Síbrta napojena na přívody pitné vody, která sem směřuje ze tří směrů. Hotovo má být v roce 2025. Stávající zemní vodojem má kapacitu 40 metrů krychlových a na základě podrobného průzkumu se potvrdilo, že několik desítek let starý objekt již technicky nevyhovuje.

„Nový vodojem bude dvoukomorový s celkovým objemem 150 metrů krychlových. Tedy téměř čtyřnásobným v porovnání s aktuálním stavem. To mimo jiné umožní napojování dalších odběratelů a rozvoj výstavby v Písečné a okolí. Lokalita je už řadu let atraktivním místem pro ty, kteří hledají klid a rozhodli se opustit městskou zástavbu,“ říká vedoucí investic SmVaK Ostrava Dalibor Jurčák.

blank

Propojené vodovodní systémy

Zajímavostí také podle Síbrta je, že vodovodní systémy Jablunkova, Návsí a Písečné jsou propojené a v případě potřeby umožňují manipulace mezi jednotlivými zdroji a akumulacemi tak, aby bylo zajištěno spolehlivé zásobování oblasti pitnou vodou ze zdrojů na zástavbou v horách. Vodojem bude vybaven kompletní elektroinstalací pro napájení a řízení technologie vodojemu. „Optickým kabelem budou také přenášena veškerá provozní data do Úpravny vody Kotelnice, ale také prostřednictvím telemetrie na centrální dispečerské pracoviště v Ostravě – Mariánských Horách. Objekt bude vybaven také novou stavební elektroinstalací, kdy bude osvětlení řešeno LED zářivkami, temperaci zajistí přímotopy s možností regulace,“ doplňuje Jurčák.

V součtu obnovujících oprav a investic směřuje letos do zajištění dodávek kvalitní pitné vody a odvádění a čištění vody odpadní 1,043 miliardy korun. Téměř 462 milionů korun poputuje v roce 2024 do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 303 milionů do vodovodních sítí a 243 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu. Za posledních deset let směřovalo do vodárenské infrastruktury vlastněné a provozované SmVaK Ostrava 7,6 miliardy korun. Plánovaná částka pro rok 2024 představuje meziroční zvýšení o zhruba 70 milionů korun.

Scroll to Top