Rozsáhlá rekonstrukce nádrže Jezeří

blank

V Národní přírodní rezervaci Jezerka na Mostecku prochází významnou modernizací vodní dílo Jezeří, ke které přistoupilo Povodí Ohře na základě výsledků geotechnického a stavebnětechnického průzkumu. V současnosti probíhá výstavba nové konstrukce návodního líce, monolitický tubus odběrné věže je vybetonován a zbývá na něj vrátit historizující kamennou věžičku a vybavit ho vnitřním vystrojením. Stavba má skončit v polovině příštího roku.

Vodní dílo, kulturní památka Mostecka, bylo postaveno v letech 1902 až 1904 a s ohledem na jeho stáří a technický stav se Povodí Ohře rozhodlo pro velkou opravu za více než 80 milionů. Nyní je nádrž vypuštěna. „Na straně hráze, kde bude voda, jsme vybourali původní konstrukci a nyní provádíme hydroizolaci a vyzdívku betonovými tvarovkami, které proléváme betonem. Chystáme se také na rekonstrukci části bezpečnostního přelivu, kde připravujeme bednění. Na koruně hráze máme dokončené izolační vrstvy a nyní zhotovujeme železobetonovou římsu,“ přiblížilo některé práce Povodí Ohře.

blank

blank

Jezeří je vodárenskou nádrží se stanoveným ochranným pásmem. Hráz zde není volně přístupná a také komunikace a prostory v blízkosti vodní plochy jsou trvale uzavřeny pro pěší. Jezeří leží uprostřed národní přírodní rezervace Jezerka. Nedaleko se nachází také jedna z nejvýraznějších dominant Krušných hor – zámek Jezeří.

Scroll to Top