Huť Liberty Ostrava může být bez vody

blank

Zadlužené huti Liberty Ostrava hrozí, že od čtvrtka 16. května bude bez vody. Přistoupit k tomu chtějí Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK), kterým Liberty dluží peníze. Vedení firmy situaci údajně řeší. Bez vody se výroba v huti úplně zastaví. Upozorňuje na to například TN.cz.

Problémy a nejistota v Liberty nekončí. Většina zaměstnanců se do práce nevrátí ani do konce června. Huť totiž prodloužila režim, ve kterém jim vyplácí v uzavřených provozech po většinu času jenom 70 procent mzdy. Podle Liberty je za tím cenová politika konkurence a snížení nákladů v období restrukturalizace. Odbory s několikátým odložením nástupu zaměstnanců do práce nesouhlasí a budou se bránit soudně. Výrobu však může dočasně ukončit také plánované odpojení od vody, ke kterému chtějí přistoupit OVAK.

Standardní postup

Podle mluvčí vodáren Radky Vankové se odpojení chystá už na čtvrtek. Liberty vodárenské společnosti dluží několik milionů korun. Huť dluh nepopírá. Mluvčí Ivo Štěrba říká, že firma dluh řeší. OVAK v takových situacích podobně přistupují ke všem odběratelům, a to v souladu se zákonem o vodovodech a kanalizacích. Jakmile Liberty uhradí dlužnou částku, vodárny jsou připraveny dodávky vody obratem obnovit.

Liberty uvedla, že ke konci února eviduje celkové závazky zhruba za 16,4 miliardy korun. Před několika dny podala Krajskému soudu v Ostravě návrh na potvrzení svého restrukturalizačního plánu. Věřitelé mají ještě několik dní na podání námitek, následně soud rozhodne o restrukturalizačním plánu. Liberty také uvedla, že vysokou pec má spustit od ledna 2025 a od skupiny dostala necelou miliardu korun v surovinách a penězích.

Scroll to Top