Lesy ČR opravily zeď u Držkovského potoka

blank

Lesy ČR opravily opěrnou zeď mezi Držkovským potokem a frekventovanou silnicí druhé třídy v obci Držková na Zlínsku a dále zpevnily břehy a opravily kamenné stupně v korytě potoka. Původní zeď z lomového kamene postupně poškodily povodně.

„Rozpadala se a začala narušovat silnici, což ohrožovalo provoz,“ vysvětlil Karel Vašek, vedoucí správy toků pro oblast povodí Moravy z Lesů ČR. Vodohospodáři nechali stěnu dlouhou 71,5 metrů vybourat a postavit novou ze železobetonového monolitu obloženou režným kamenným zdivem a na římse lemovanou zábradlím. „Je důkladně odvodněná kvůli průsakům pravostranného přítoku na protilehlé straně silnice,“ pokračoval Vašek. Podniku dělali potíže neukáznění řidiči, kteří ignorovali zákaz vjezdu v rámci plánované čtrnáctidenní uzavírky komunikace. Vše se však stihlo dokončit v plánovaném termínu.

Lesy ČR letos proinvestují 1,6 miliardy

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) pro rok 2024 plánuje zvýšení investic do oprav a obnovy lesních cest a do vodohospodářských staveb o sedm procent na 1,61 miliardy korun. Lesy ČR alokují 1,22 miliardy jen na obnovu lesních cest, které jsou zničené po mimořádných těžbách kůrovcové kalamity. Podnik spravuje zhruba polovinu tuzemských lesů. Obnovu lesní cestní sítě považujeme za klíčovou složku infrastruktury podniku, řekl dříve generální ředitel Dalibor Šafařík. V některých regionech LČR chtějí vybudovat místa pro skladování dřeva.

V roce 2023 bylo prostřednictvím programu Vracíme vodu lesu proinvestováno 375 milionů do 185 staveb, letos to bude 180 staveb za 394 milionů. Nejvýznamnějším vodohospodářským projektem je stavba vzdouvacího jezu na řece Dyji v evropsky významné lokalitě Soutok-Podluží na jižní Moravě téměř za čtvrt miliardy. Hotovo má být v roce 2027.

Scroll to Top