Lesy ČR zrekonstruovaly Dolní hájnický rybník

blank

Podnik při programu Vracíme vodu lesu opravil za 6,8 milionu korun rybník na Krnovsku,. Ten zadržuje vodu, která zlepšuje místní klima a mohou ji využít také hasiči.

„Z akumulačního prostoru jsme odtěžili usazeniny a následně rozšířili zátopu o mělčí litorální pásmo, které je biotopem mnoha rostlin a živočichů,“ řekl vedoucí Správy toků pro povodí Odry z Lesů ČR Pavel Němčanský. Podnik zachoval téměř celou původní hráz.

Nádrž má nové zařízení i bezpečnostní přeliv, při zatopení deseti tisíc metrů čtverečných pojme více než dvanáct tisíc metrů krychlových vody. V lokalitě jde už o druhý obnovený rybník. První nádrž, Horní hájnický rybník, Lesy ČR opravily v roce 2020. Obě se nachází nedaleko zříceniny hradu Šelenburk a vede kolem nich dálková turistická trasa Via Czechia-Slezskem i naučná stezka Cvilín zaměřená na lesnictví, přírodu a ekologii. Obě stavby spolufinancoval Moravskoslezský kraj.

Soustava čtyř tůní v Pusté Polomi

Lesy ČR také v Moravskoslezském kraji využily podmáčeného pozemku u obce Pustá Polom a vytvořily zde soustavu čtyř tůní. Tůně s kolísající hladinou zadržují vodu, která se po jejich naplnění přirozeně rozlévá do okolí. Zároveň tvoří zajímavý prvek v krajině. Tůně hluboké až 1,2 metru mají nepravidelný tvar. Na projektu za 270 tisíc korun spolupracovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, finančně ho v plné výši podpořila Evropská unie z Operačního programu Životní prostředí.

blank

Scroll to Top