Opava investuje u Stříbrného jezera

blank

Stříbrné jezero v Opavě, které prošlo v uplynulých letech rozsáhlou modernizací za 170 milionů korun, bude pro návštěvníky ještě přívětivější.

Oblíbené volnočasové místo dostane do léta toalety, předpokládá se už polovina května. Podle informací Deníku jsou vyřízená povolení a stavbu převlékáren se skříňkami i WC by mělo město stihnout před zahájením letní sezony. Jezero už má upravené břehy včetně nových vstupů do vody, pláže, zasazené stromy, vybudované chodníky, cyklostezky a cesty. Dále byla postavena lávka přes řeku a podchod pod Rolnickou ulicí, čímž je „Sádrák“ propojen s Městskými sady. Nechybí nové převlékárny. Opava poblíž jezera postaví také rozhlednu s výhledem na Jeseníky a Beskydy.

„Dál budeme pokračovat v budování chodníků kolem jezera a na úpravě břehů včetně nových vstupů. Upravíme zeleň, zasadíme nové stromy a vybudujeme dětské hřiště s vodními prvky. Všechny další změny chceme dělat tak, aby byl přírodní ráz této oblíbené relaxační a rekreační zóny v maximální míře zachovaný,“ říká primátor Tomáš Navrátil.

Lokalita v posledních letech prošla náročnou rekultivací, která zahrnovala terénní a krajinářské úpravy včetně úprav břehů jezera, vybudování splaškové kanalizace, aby bylo možné zřídit toalety, vodovodu, veřejného osvětlení, přístupových chodníků a vstupů do vody. Stavbu provázely komplikace.

„Hned po jejím zahájení v roce 2020 došlo k nečekanému zvýšení hladiny o metr a půl. Proto se zde musel postavit tzv. přepouštěcí kanál. Ten dnes přepouští hladinu a reguluje přesnou výšku vody ve Stříbrném jezeře. Zvýšení hladiny bylo zřejmě způsobeno tím, že v areálu bývalého Ingstavu došlo k propadu parkoviště. Šlo o propad bývalé šachty. Proto ministerstvo životního prostředí zadalo zkoumání dalších šachet, které v okolí jezera byly. Jedna z nich byla přímo na našem staveništi. Všechny šachty byly následně sanovány,“ vysvětlil loni Romeo Doupal, který měl na starosti technický dozor.

Vznik jezera souvisí v těžbou sádrovce, od něhož je odvozen lidový název pro toto jezero – Sádrák. Sádrovec se začal na Opavsku těžit zřejmě v roce 1849. V letech 1961 až 1963 byly zjištěny až trojnásobné průsaky vod z řeky Opavy do prostoru těžby. V roce 1964 se objevil natolik silný proud, že se ho již zastavit nepodařilo. Zhruba deset metrů tryskající mohutný proud celý lom zatopil. Stačil na to pouhý jeden měsíc.

Scroll to Top