Kritická situace v Bogotě

blank

Kolumbijská metropole Bogota trpí nejhorším suchem za posledních 40 let. Téměř osmimilionové město přešlo na režim střídavého vypínání vody. Stojí za tím nedostatek dešťů a horka způsobená klimatickým jevem El Niño.

Kolumbijské přehrady vysychají rekordním tempem, upozorňují s odkazem na BBC Seznam Zprávy. Starosta Bogoty Carlos Fernando Galán hovoří o zoufalé situaci. Výjimku z režimu střídavého vypínání vody mají nemocnice a školy. Vodou šetří i obyvatelstvo. Klíčová nádrž Chuza, která dodává Bogotě zhruba 70 procent vody, je dnes na 17 procentech kapacity. Jde o nejnižší hodnotu za posledních 40 let. Město se nekontrolovatelně rozrůstá. Prezident Gustavo Petro varuje před drancováním přírodních vodonosných vrstev zemědělstvím a stavebnictvím.

S nedostatkem vody bojuje Mexico City. Zemi několik let sužuje sucho, vodovodní síť je místy v havarijním stavu. Metropole se navíc propadá o půl metru ročně, což souvisí s úbytkem podzemní vody. Mexico City má kolem 22 milionů obyvatel a pouze dva zdroje vody. Neutěšený stav rezonuje politickým prostředím. Prezident Andrés Manuel López Obrador sice ujišťuje, že vláda vodní zdroje řeší, ale starosta Martí Batres Guadarrama označuje hrozící Den nula jako dezinformaci a obvinil z jejího šíření opozici.

Foto: CNN

Scroll to Top