Drony kontrolovaly Velký Bolevecký rybník

blank

Tým plzeňských dronařů vyrazil na žádost vodohospodářů ze Správy veřejného statku města Plzně prozkoumat za pomoci ponorky a dronů výpust Velkého Boleveckého rybníka. 

Vodohospodáři v Plzni se mohli po třinácti letech přesvědčit o stále dobrém technickém stavu vypouštěcí šachty rybníka. „Jde o ponorku BlueROV2, kterou nevyužíváme tak často jako drony, s nimiž létáme několikrát týdně. Inspekce byla v tomto ohledu jiná a mírně náročnější. Při řízení ponorky musíme být velmi opatrní a přesní. Známe jen hloubku ponoru a orientaci z magnetometru, proto je potřeba jistá dávka představivosti. Pohyb nám ztěžovala také špatná viditelnost ve vodě, navíc má ponorka za sebou kabel, který nesmíme za nic zachytit nebo zamotat,“ řekl Josef Navrátil, ředitel úseku Drony SIT.

blank

Kontrola šest metrů pod hladinou

Ponorka mohla prozkoumat obě česle v hloubce šesti metrů pod hladinou. „Požádali jsme kolegy ze Správy informačních technologií o inspekci. Potřebovali jsme prozkoumat výpust rybníka a ověřit její technický stav. Od její rekonstrukce v roce 2011 nebyla kontrolována. Díky záběrům z ponorkové kamery jsme viděli, že obě česle jsou v pořádku, jak kovové, tak ty dřevěné,“ zhodnotil Martin Gregar, vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně, která první drony nakoupila před deseti lety. V plánu je také průzkum vodních rostlin.

Nejvíce vody od roku 2017

Bolevecký rybník v Plzni má nejvíce vody od roku 2017. Pomohla tomu zima vydatná na srážky a projekt čerpání a čistění vody z Berounky. Do zaplnění po přepad mu nyní chybí patnáct centimetrů. Plzeň v roce 2022 spustila zařízení za 60 milionů korun, které do rybníka čerpá přečištěnou vodu z Berounky. Velký Bolevecký rybník je součástí soustavy na Boleveckém potoce na severním okraji Plzně. Jde zdaleka o největší rybník soustavy a pátý největší v Plzeňském kraji.

Zdroj, foto: plzen.eu

Scroll to Top