Kritická situace v Johannesburgu

blank

Největší město Jihoafrické republiky (JAR) čelí extrémní situaci kvůli kolapsu vodovodního systému, který postihuje miliony obyvatel. Nedostatek vody sužuje také Mexico City.

Seznam Zprávy (SZ) na základě agentury AP informují o tom, že se země potýká s bezprecedentním nedostatkem vody. Vodohospodářská infrastruktura v JAR je v žalostném stavu. Miliony obyvatel Johannesburgu stojí denně fronty před cisternami na pitnou vodou. Pětilitrová láhev vyjde na přepočet na 30 korun. V šedesátimilionové zemi je více než třetina lidí bez práce. Jak uvádí SZ, vodohospodářské úřady provincie Gauteng varují před tím, že může dojít k úplnému kolapsu vodovodního systému.

Obdobný problém řešilo před několika lety Kapské Město, odkud se vžil pojem tzv. Den nula, kdy rovněž hrozilo úplné vyschnutí kohoutků. Díky tvrdým restrikcím a úsporám vody k němu nakonec nedošlo. Je pravděpodobné, že podobně zareaguje také správa provincie Gauteng.

Dramatická situace i v Mexiku

S kritickým nedostatkem vody bojuje také dvacetimilionová megalopole Mexico City. V současnosti hrozí, že některé čtvrti zůstanou úplně na suchu. Zemi několik let sužuje sucho, vodovodní síť je místy v havarijním stavu. Metropole se navíc propadá o půl metru ročně, což souvisí s úbytkem podzemní vody. Mexico City má kolem 22 milionů obyvatel a pouze dva zdroje vody. Jedná se o podzemní téměř vyčerpaný zdroj a systém přehrad na řece Cutzamala, který je na tom rovněž vlivem změny klimatu špatně. Objem vody v rezervoárech je na historickém minimu. Podle expertů může už v létě nastat takzvaný Den nula, kdy dojde voda v částech města úplně. V Mexico City jsou navíc obrovské sociální rozdíly mezi jednotlivými čtvrtěmi.
Ačkoliv v bohatších částech situace není kritická, ve východních chudinských čtvrtích je stav o poznání dramatičtější. Úřady také zakázaly čerpání vody z podzemních nádrží a omezují dodávky. Některé části zásobují cisterny. Lidé navíc musí vodu recyklovat. V Evropě bojuje s nedostatkem vody a zavádí opatření například Katalánsko, Andalusie, Sicílie nebo Malta.

 

Scroll to Top