Ve Veselí nad Moravou otevírá Dům přírody

blank

Moderní návštěvnické středisko je umístěno v historické části Veselí nad Moravou, které je vstupní branou do jižní části Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Dům přírody Bílých Karpat, který slavnostně otevřel ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) společně s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem (KDU-ČSL), je součástí programu Dům přírody, který ve spolupráci s partnery realizuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Investorem a provozovatelem je místní organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

„Přírodu jižní Moravy mám rád a vždycky se do ní rád vracím. O to víc vítám, že tady vznikl Dům přírody, který díky vzdělávacím aktivitám pomůže tuto jedinečnou oblast Bílých Karpat nejen více poznat, ale hlavně ukáže, jak ji chránit. Děti, studenti i dospělí tu najdou velkou škálu aktivit i hravou expozici, která je provede místní říší zvířat, lesa a luk. Je to další skvělá příležitost, jak pěstovat vztah k přírodě a radost z péče o ni. Proto mě těší, že jsme toto moderní návštěvnické centrum mohli jako Ministerstvo životního prostředí podpořit dotací téměř 72 milionů korun,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dům přírody byl postaven na místě střediska ekologické výchovy, které poskytovalo informace a osvětu o přírodě Bílých Karpat téměř třicet let. „Dlouho jsme přemýšleli, kdo by měl návštěvníky v Domě přírody provázet. Nakonec jsme se rozhodli pro obyvatelku bělokarpatských lesů a luk, užovku stromovou. Celá expozice totiž sází na hravost a interaktivitu. Největší prostor samozřejmě věnujeme jedinečným bělokarpatským loukám, ale Dům přírody není jen expozice, budou tu kroužky pro děti, dospělí se mohou těšit na tematické přednášky, exkurze i další akce. Budování domu přírody nebylo jednoduché, jsme proto velmi vděčni za pomoc Jihomoravského kraje a města Veselí nad Moravou,“ vysvětluje Jitka Říhová z ČSOP.

Letos na jižní Moravě otevřou hned tři Domy přírody. Kromě Bílých Karpat ještě na Pálavě a v Hodonínské Dúbravě. „Program Dům přírody jsme koncipovali podle modelu, který funguje jinde ve světě. Domy přírody orientují návštěvníky v území, poskytují jim základní informace a zázemí. Chceme představit území nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda a krajina rozmanitá. Rádi bychom, aby si lidé odnášeli, co dělat proto, aby taková zůstala i v budoucnu,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Dům přírody tvoří dvě propojené budovy. Původní historická na Bartolomějském náměstí byla kompletně zrekonstruována. Druhá je novostavbou v pasivním stylu.

Scroll to Top