Běžec na lyžích Novák: zákaz fluoru je velká věc

blank

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) zakázala používání fluorovaných vosků, které zůstávají v přírodě a dostávají se do půdy, vodních zdrojů nebo potravinového řetězce.

Server idnes.cz oslovil nejlepšího českého běžce na lyžích Michala Nováka. „Zákaz fluoru je pro běžecké lyžování a pro nás závodníky velká věc, která se nás hodně dotýká. Aktuálně otevírá novou možnost použití technického dopingu. Přesto si myslím, že ten směr a zákaz fluoru je správně. Myslím, že v průběhu nejbližších let se vyvinou vosky, které budou stejně rychlé nebo ještě rychlejší než vosky s fluorem, takže jdeme správným směrem,“ cituje idnes.cz Nováka.

Ochrana zdraví a přírody je pro lyžaře na prvním místě

Výrobci vosků a lyžaři se na zákaz několik let připravovali, ale i tak se na výsledcích světového poháru v lyžování a biatlonu projevil. „Přechod na bezfluorové vosky je bezesporu výraznou změnou pro samotné závodníky, servisní týmy i pro organizátory závodů, nicméně Mezinárodní lyžařská federace tento přechod avizovala už od roku 2019, tedy s dostatečným předstihem, abychom se na to mohli připravit. Ochrana zdraví a životního prostředí by měla být společným cílem nás všech. Proto postupujeme striktně v souladu s pravidly Mezinárodní lyžařské federace FIS a legislativou Evropské unie a pořádajících států,“ říká za Svaz Lyžařů ČR Michal Kučera.

Vysoká koncentrace chemikálií v čistírnách odpadních vod

Rekreačních lyžařů se zákaz nijak nedotýká. Legislativa jim umožňuje fluorové vosky neomezeně v přírodě využívat. Podle odborníků naměřené hodnoty mnohonásobně překračují doporučené limity. „V běžkařských stopách jsme zaznamenali vysoké koncentrace těchto chemikálií, které častokrát překračují koncentrace naměřené v čistírnách odpadních vod. Nejvíce kontaminované jsou samozřejmě frekventované běžkařské trasy, křižovatky a stadiony,“ doplňuje Jaroslav Semerád z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: www.czech-ski.com

Scroll to Top