Počasí zvedlo hladiny toků

blank

Během víkendu se vyskytovaly na Zlínsku srážky s denními úhrny do 25 milimetrů a na Jesenicku do 15 milimetrů. V kombinaci s vysokými denními i nočními teplotami docházelo k nárůstu hladin toků v oblasti působnosti Povodí Moravy.

Na čtyřech stupních je v současnosti dosažen první stupeň povodňové aktivity, v Moravičanech na řece Moravě druhý stupeň. Vodohospodáři momentálně neočekávají výrazné srážkové úhrny. Hladiny toků, které odvodňují horské oblasti, by měly pozvolna klesat. K dalším vzestupům hladin bude docházet pouze vlivem dotoku, zejména na řece Moravě v Moravičanech a Olomouci.

„Po nedělních srážkách a tání sněhu se opět zvedaly hladiny některých toků, a to hlavně v severní polovině území. Aktuálně jsou hlavně v povodí Labe a horní Moravy v platnosti převážně 1. nebo 2. SPA. Srážky už dnes (v pondělí) výrazně zeslábly a odsunuly se směrem k severu. Proto by se měly hladiny toků postupně uklidňovat,“ řekla pro iDNES.cz meteoroložka z ČHMÚ Blanka Gvoždíková. Během týdne by se měly odpolední teploty pohybovat kolem 7 až 8 stupňů, výjimečně až 12 stupňů.

Scroll to Top