Lesy ČR opravily Červený most v Babiččině údolí

blank

Lesy ČR kompletně zmodernizovaly památkově chráněný Červený most přes Úpu v Babiččině údolí na Náchodsku za 11 milionů korun. Nyní je otevřen pro turisty i cyklisty, pro motoristy je vjezd zakázán.

Jak informuje podnik, stavbaři před rokem rozebrali dřevěnou konstrukci mostu a na novou použili 21 modřínů s několika duby. Opravili také kamenné podpěry a středový pilíř. „Modřínové dřevo na nosné trámy pochází přímo z lesů, které v místě spravujeme,“ říká oblastní ředitel Lesů ČR pro východní Čechy Karel Fišer. Celá akce proběhla se souhlasem Národního památkového ústavu v Josefově, který požadoval, aby most vypadal jako před rekonstrukcí.

Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa východních Čech. Právě sem umístila Božena Němcová děj svého díla Babička. V roce 1952 vyhlásilo ministerstvo školství, věd a umění Ratibořice s údolím za státní krajinnou a národní rezervaci. Později byla příroda Babiččina údolí zahrnuta do chráněného území a dnes je jeho jižní část od České Skalice až ke Slatinskému mlýnu nazývána národní přírodní památkou.

Video z modernizace zde.

Scroll to Top