Kvalitnější pitná voda pro Horní Cerekev

blank

Obyvatelé Horní Cerekve na Pelhřimovsku budou pít kvalitnější vodu díky novému vrtu v lokalitě Pláňava, čímž došlo k napojení na stávající vodárenskou soustavu.

Deník informuje o tom, že ačkoliv vrt poskytuje dostatek kvalitní vody, město se stále potýká s nepatrně zvýšeným množství acetochloru ESA. V následujících měsících proto dojde k osazení filtru na pesticidní látky do vodojemu v Pláňavech.

„Stávající zdroje povrchových vod obsahovaly zvýšené množství pesticidních látek. Doufali jsme, že po naředění s vodou z nového vrtu, která tyto látky neobsahuje, se obsah pesticidů eliminuje. Bohužel stanovené limity o několik setin překračujeme,“ vysvětluje místostarostka města Markéta Vaňková.

Náklady na vyhloubení vrtu se pohybují kolem milionu. I přes naměřené množství pesticidů by se obyvatelé neměli obávat zdravotních komplikací. Vodu není nutné upravovat nebo převařovat. „Máme zpracované hodnocení zdravotních rizik pro člověka, podle nějž tato koncentrace není nebezpečná,“ potvrzuje Vaňková.

V Horní Cerekvi na Pelhřimovsku žije 1 900 obyvatel. Největší pamětihodností je zámek na okraji Zámeckého rybníka, který je od roku 1963 chráněn jako kulturní památka. V blízkosti stojí kostel Zvěstování Panny Marie.

Foto: Zámek Horní Cerekev (kudyznudy.cz)

Scroll to Top