K moři do Karviné a Stonavy

blank

Darkovské/Karvinské moře na Karvinsku je jedním z příkladů rozsáhlé rekultivace krajiny po ukončení hlubinné těžby černého uhlí. Více informací o rekultivačním projektu se dozvíte například zde. Rozhlehlá lokalita, jejíž srdce v současnosti tvoří vodní plocha s hloubkou až dvacet pět metrů a rozlohou třicet dva hektarů, se díky postupně zlepšujícímu se zázemí stala vyhledávanou rekreační lokalitou především v letních měsících, kdy ji denně navštěvují stovky lidí. Čistá voda láká ke koupání a vodním sportům, vyžití zde nacházejí také rybáři. Více informací o aktuální situaci v místě se dozvíte zde.
Vyrazili jsme do oblasti během oblevy na počátku února. I během sobotního dopoledne místo žilo a k procházkám, venčení psů, rybaření a jízdě na kole ho využívali desítky lidí. Zaparkovat je možné pár desítek metrů od vodní plochy.
Při procházce okolo moře se v dáli tyčí mohutné černouhelné komplexy. Důl Darkov a Pomocný závod Dolu Darkov již nejsou  aktivní a má je ve správě státní podnik DIAMO, naopak nad Stonavou se v dáli tyčí skipová věž Dolu ČSM, který představuje poslední činnou černouhelnou šachtu u nás. Kolem vodní plochy vede cyklostezka, ale taká řada pěšinek, které vás dovedou až ke břehu, kde neznalého návštěvníka překvapí průzračná čistota vody.

Foto: Marek Síbrt

blank blank

blank blank

blank blank

blank blank

blank blank

blankblank

blank blank

 

 

Scroll to Top