467 milionů eur na odsolovací zařízení v Katalánsku

blank

Katalánsko bojuje s dlouhodobým suchem a vyhlásilo stav nouze. Vláda investuje stovky milionů eur do odsolovacích zařízení s kapacitou 80 milionů metrů krychlových vody, která budou postavena severně a jižně od Barcelony. V provozu by měla být nejdříve v roce 2028. Podle zástupců regionu Katalánsko zažívá nejhorší sucho od roku 1905.

Sucho v Katalánsku trvá už více než tisíc dní. V některých oblastech autonomního regionu nespadla tři roky ani kapka deště. Přehrady v regionu jsou v současnosti na 16 procentech kapacity i v době, kdy by je za normálních okolností naplnily srážky. Úřady už zavedly řadu omezení pro spotřebu vody, které se dotýkají až šesti ze 7,5 milionu obyvatel Katalánska.

Jedna odsolovací stanice, která byla postavena po kritickém suchu v roce 2008, už stojí v Barceloně a město zásobuje 33 procenty pitné vody. Dalších 25 procent pochází z recyklované odpadní vody. Katalánská ministryně životního prostředí Teresa Riberaová uvedla, že závazek vlády je udělat vše pro to, aby pomohla všude tam, kde je potřeba zajistit pitnou vodu.

Vláda nechala upravit barcelonský přístav, který by umožnil dovoz až 60 tisíc metrů krychlových pitné vody denně. Podle Riberaové to nakonec bude kolem 40 tisíc kubíků. Kolem plánu Katalánců však panuje nervozita v jiných oblastech.

Například zástupci Murcie nebo Baleárských ostrovů vyjádřili obavy, že by Katalánsko mohlo dostat část vody, kterou upravují na jejich území zařízení pro odsolování provozovaná státem. Představitelé Murcie a ostrovů popřeli, že by v současnosti měli volnou kapacitu pro významné dodávky vody pro Katalánce. Dlouhodobé sucho sužuje také Andalusii na jihu země.

Foto: blesk.cz

Scroll to Top