Šéf SOVAK ČR: voda zdraží mezi 11 až 25 procenty

blank

Podle ředitele Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK ČR) Viléma Žáka se vodné a stočné zvýší v roce 2024 až o čtvrtinu. Stojí za tím zejména inflace a zvýšené ceny stavebních prací, říká Žák MF DNES. Se zpřísňující legislativou v dalších letech očekává další nárůsty cen.

SOVAK ČR dělá podobní vyhodnocení pravidelně. „Odborný odhad je, že se vodné a stočné bude navyšovat v intervalu mezi zhruba 11 až 25 procenty. Spodní hranice intervalu je dána inflací vyhlášenou ČNB pro letošní rok,“ vysvětluje Žák.

Rozpětí je podle ředitele sdružení velké proto, že vodárenské společnosti mezi roky 2021 až 2022, kdy začaly dramaticky růst ceny nejenom energií, ale také ostatních vstupů, nesly finančně na svých bedrech zvýšené náklady na úkor hospodářského výsledku nebo plánovaných oprav.

„To se samozřejmě musí v čase zohlednit. Pro rok 2022 došlo k navýšení vodného a stočného v průměru o necelá čtyři procenta a v letošním roce v průměru o 15,36 procenta. V loňském roce náš obor vlastně působil protiinflačně, a to jako jeden z mála,“ říká MF DNES Žák.

Foto: MF DNES

Scroll to Top