Praha: FVE na střechy vodárenských objektů

blank

V Praze dojde k výstavbě devíti fotovoltaických elektráren na střechách vodárenských objektů. Krok přispěje k energetické nezávislosti, snížení emisí CO2 a celkové ochraně životního prostředí. Praha pokračuje v naplňování klimatického plánu, ke kterému se zavázala v roce 2019 a jehož cílem je snížit emise CO2 o 45 % do roku 2030. Připomíná to Blesk.

Pražská vodohospodářská společnost (PVS), která vodohospodářský majetek vlastní, získala na projekt více než patnáctimilionovou dotaci ze Státního fondu životního prostředí ČR.

„Osobně jsme se panem ministrem Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) před časem sešli a řešili jsme mimo jiné i pražské projekty v oblasti infrastruktury. To, že se nám nyní podařilo získat tak důležité finanční prostředky ze Státního fondu životního prostředí ČR, je pro nás znamením, že Praha je pro stát rovnocenným partnerem,“ říká radní pro infrastrukturu Michal Hroza (TOP 09).

Solární elektrárny budou postaveny na devíti střechách vodárenských budov a na zatravněných střechách podzemních vodojemů. Konkrétně se záměr bude týkat čerpacích stanic a vodojemů Kopanina, Řepy, Strážovská, Vypich, Uhříněves, Laurová, Lhotka a dále pobočných čistíren odpadních vod Klánovice a Miškovice.

Foto: Fotovoltaická elektrárna na střeše podniku PREFA Praha

Scroll to Top