SmVaK Ostrava: 2 000 rybek pro Kozmické ptačí louky

blank

SmVaK Ostrava a potravinářská firma SEMIX, v jejímž vlastnictví je území Kozmických ptačích luk, začaly spolupracovat v oblasti podpory biodiverzity a návratu krajiny do přírodě blízké podoby. Do mokřadů bude proto vypuštěno tisíc slunek obecných a tisíc hořavek duhových. Ryby po rozmnožení budou sloužit také jako rozšíření nabídky potravy ledňáčka říčního nebo kriticky ohrožené vodouše rudonohé a bukáčky malé. O unikátní biotop pečuje Český svaz ochránců přírody. 

„Mezi obyvateli lokality je celá řada chráněných ptačích druhů, které je možné ze sedmimetrové ptačí pozorovatelny sledovat v průběhu jarních i podzimních tahů, stejně jako během celého hnízdního období. Od dubna do srpna louky rozkvétají celou řadou rostlinných druhů, z nichž některé jsou chráněné. Po vybudování celé řady tůní, mokřadů a meandrů potoka Přehyně, který byl v minulosti uměle napřímen, se do oblasti vrátila celá řada živočišných druhů, které zde úspěšně prosperují. Vysazení rybek do místního vodního ekosystému je dalším prvkem do mozaiky, který lokalitu rozvíjí žádoucím směrem,“ uvádí předseda Českého svazu ochránců přírody Michal Čižmár.

Společnost SmVaK Ostrava dlouhodobě usiluje o rozšiřování prvků biodiverzity do vodárenských areálů a spolupracuje na těchto projektech s odborníky z dané oblasti. „Problematikou zvyšování biodiverzity v lokalitách, kde působíme, jsme se začali komplexně zabývat před pěti lety. Byly vytipovány jednotlivé oblasti, na něž je vhodné zaměřit svou pozornost z hlediska faktického přínosu pro zvýšení biodiverzity v daném místě. Tyto prvky v daných lokalitách nadále rozvíjíme,“ říká generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

 

 

 

Scroll to Top