Navštivte Informační centrum vodního díla Šance

blank

Povodí Odry na začátku května opět zpřístupnilo Informační centrum na vodním díle Šance, pro zájemce bude otevřené do konce září, a to každý týden od čtvrtku do neděle od deseti hodin ráno do čtyř hodin odpoledne. Centrum je součástí provozní budovy, funguje od června 2019 a nabízí moderní multimediální systém pěti dotykových obrazovek.

Interaktivní prezentace nabízejí odborné, ale také laické veřejnosti a dětem podrobný a zajímavý soubor informací o vodním díle Šance i vodohospodářské soustavě Povodí Odry. K odbornému výkladu školám, exkurzím a zapáleným zájemcům je k dispozici osobní průvodce, který provádí zdarma. Během rozsáhlé rekonstrukce, která skončila v roce 2018, musela být nově vystavěna provozní budova, ve které vznikl prostor pro informační centrum beskydské části povodí Odry.

Šance jsou v provozu více než padesát let. Dnes zásobují spolu s vodárenskými nádržemi Kružberk a Slezská Harta na řece Moravici a přehradou Morávka na stejnojmenné řece prostřednictvím úpraven vod a distribučního systému SmVaK Ostrava významnou část regionu. Šance slouží k povodňové ochraně měst podél řeky Ostravice v délce 45 kilometrů. Cílem výstavby v letech 1964 až 1969 byla potřeba pokrýt narůstající nároky na pitnou vodu na rozvíjejícím se Ostravsku a Havířovsku.

Scroll to Top