Povodí Odry zve na Slezskou Hartu

blank

Světový den vody se blíží a Povodí Odry zve v sobotu 25. března na Den otevřených dveří na přehradu Slezská Harta. Prohlídka potrvá zhruba hodinu.

Exkurze začíná v odběrném objektu. Odtud pokračuje po schodišti vedle skluzu, nebo po silnici k vodní elektrárně. Po ukončení prohlídky elektrárny nástup před vstupem do přístupové štoly. Odtud bude průchod přístupovou a injekční štolou tělesem hráze nahoru k pravobřežnímu vstupu. Zde končí prohlídka vodního díla, k parkovišti je to zhruba 100 metrů. Povodí Odry dále uvedlo, že ne všichni návštěvníci si chtějí, nebo mohou, z různých důvodům prohlédnout všechny objekty, proto se přiřadí ke skupinám, které čekají na prohlídku jednotlivých objektů.

Slezská Harta, která je vyhledávaným cílem turistů, sehrála významnou roli při povodních v roce 1996 a 1997. Její stavba byla zahájena v roce 1987 a po listopadovém převratu se opakovaně objevovaly pochybnosti o tom, zda je dílo potřeba a jestli práce nezastavit. V devadesátých letech byly práce značně utlumeny a kolem budoucnosti se vznášely otazníky. Kromě růstu cen stavebních prací totiž začala klesat spotřeba pitné vody.

Nádrž zachránil vysoký stupeň rozestavěnosti posudky expertů o ochraně před povodněmi, ale také proti případnému suchu a nedostatku vody v níže ležícím Kružberku. Vláda chybějící prostředky na dostavbu uvolnila v lednu 1996 a v listopadu 1997 byla nádrž oficiálně uvedena do provozu. Náklady se vyšplhaly na 2,5 miliardy korun a další tři čtvrtě miliardu stála stavba vodovodního přivaděče.

 

Scroll to Top