Havárie vírského vodovodu u Drásova

blank

Pole v blízkosti Drásova na Brněnsku zaplavila v minulých dnech voda, prasklo tam potrubí Vírského oblastního vodovodu. Jak uvedl Deník, v lokalitě se havárie opakují. 

„Podle propočtu z Brněnských vodáren a kanalizací, které jsou provozovatelem, je ztráta vody kvůli poslední poruše asi osm tisíc kubíků,“ řekl Deníku předseda představenstva sdružení Vírského oblastního vodovodu, Vladimír Šmerda.

Vodovod v tomto místě je z nevhodného materiálu, v budoucnu by měl projít modernizací. „Materiál se jmenuje hobas. Je to vlastně sklolaminát. Hodí se spíše na kanalizaci, na pitnou vodu se neosvědčil. Ve vodovodním potrubí jsou velké tlaky,“ konstatoval Šmerda. Havárie se stala mimo oblast čtyř etap, kde už je rekonstrukce připravená. „Nyní opravujeme úseky, které nás nejvíce trápí kolem Drásova, aby nebyly ohroženy lidské životy. Ty děláme prioritně,“ podotkl Šmerda.

Vírský oblastní vodovod je vodovodní přivaděč, který z nádrže Vír I na řece Svratce zásobuje Brno a jeho okolí. Většina hlavní trasy byla postavena v letech 1988–2000. Ta vede od vírské nádrže do úpravny vody ve Švařci a dále kolem Svratky k Tišnovu, do Brna a do obcí jižně od něj.

Foto: Deník 

 

Scroll to Top