Protipovodňová opatření Herálec z ptačí perspektivy

blank

Povodí Moravy buduje protipovodňová opatření  v Herálci, kterým protéká Svratka. Jedna část stavby jsou kamenné zídky podél toku v zastavěné části obce, kde se správce povodí musí vypořádat s velmi stísněnými podmínkami okolní zástavby.

Pod obcí vodohospodáři vrací řeku do původního koryta. Krajině se díky tomu vrátí schopnost  zachytávat vodu, tlumit povodně a lépe čelit suchu. Stavba protipovodňových opatření v obci odstartovala v červenci 2022 a dle smlouvy se zhotovitelem potrvá do konce listopadu 2023. Stavba je financovaná z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí a náklady činí více než 33 milionů. Video ze stavby najdete zde.

V současnosti Povodí Moravy realizuje řadu revitalizačních opatření a přírodě blízkých protipovodňových staveb. Ta vedou k ochraně před povodněmi i posílení funkce krajiny zadržet vodu. „Realizujeme přírodě blízká protipovodňová opatření a revitalizujeme řeky v povodí Moravy v místech, kde jsou taková řešení možná. Je ale důležité mít na paměti, že v osídlených oblastech není možné dělat stejná opatření jako v krajině. Podobné přírodě blízké úpravy jsou vždy součástí komplexu opatření a musí být prováděny v souladu s technickými opatřeními v zastavěných částech měst a obcí. Příkladem je právě Herálec, kde kombinujeme technická opatření v obci s revitalizací Svratky umožňující přirozené rozlivy vody,“ vysvětlil generální ředitel Václav Gargulák.

 

 

Scroll to Top