Český kras slaví 50. výročí

blank

Díky letošním oslavám 50. výročí založení Chráněné krajinné oblasti Český kras se v listopadu uskutečnila konference s názvem CHKO Český kras včera, dnes a zítra. Informovalo o tom město Beroun. 

Slavnostního zahájení se ve Valdštejnském paláci zúčastnil místostarosta Dušan Tomčo, který zde reprezentoval jak město Beroun, tak i destinační agenturu Berounsko. „S Agenturou ochrany přírody potažmo s CHKO Český kras spolupracujeme a dobré vztahy chceme udržovat nadále. Návštěvníkům našeho kraje chceme prostřednictvím destinační agentury ukázat, v jak krásné krajině žijeme a že zde mají spoustu příležitostí k relaxaci, sportu i k poznávání zajímavých míst. Současně se připravujeme na otevření Domu přírody u Koněpruských jeskyní, který by měl být uveden do provozu v příštím roce. Jedná se o turisticky významný počin, který bude mít pozitivní přinos pro celou oblast, “ uvedl Tomčo.

Chráněná krajinná oblast Český kras byla vyhlášena roku 1972 na rozloze 130 kilometrů čtverečních. Krajinu Českého krasu charakterizuje pestrý reliéf, zejména díky erozní činnosti Berounky a jejích přítoků (údolí Kačáku, Císařská rokle, Kodská rokle, údolí Bubovického potoka a Karlického i Radotínského potoka).

Známé jsou zejména krasové kaňony, rokle a jeskyně či jeskynní systémy. V Českém krasu je téměř 700 jeskyní, z nichž pouze deset má délku větší než 300 metrů. Nejznámější je systém Koněpruských jeskyní na Zlatém koni s celkovou délkou chodeb přes dva kilometry. Je to nejdelší jeskynní systém v Čechách, částečně zpřístupněný.

Zdroj: Město Beroun, kudyznudy.cz 

 

Scroll to Top