Údolím Doubravy: divočinou na Vysočině

blank

Nespoutaná divočina čeká na ty, kteří vyrazí z obce Bílek ležící na jižní hranici Železných hor mezi Ždírcem a Chotěboří podél toku Doubravy. Počátek výletu po červené turistické značce podél řeky do značné míry komplikuje kůrovcová kalamita, kdy se správa oblasti rozhodla nechat stromy na svých místech a působit na ně přírodní poměry. Místy je tedy nezbytné přelézat, nebo naopak podlézat popadané stromy přes turistickou trasu. U Bílku řeka teče v poměrně širokém korytu přes balvany vytvářející peřeje.

Na opačné straně řeky, než vede turistická značka, se postupně zvedají skalní útvary. Po půl kilometru chůze narazíme na zajímavé místo, kterým je tůň s názvem Mikšova jáma. Vznikla propadnutím jeskyně, do níž si loupežník Mikeš schovával své poklady a kde byl nakonec pohřben. Nad tůní a řekou se zde zvedá komplex Veselé skály.

Řeka se údolím proplétá a po půl kilometru dorazí k patrně nejpůsobivějšímu místu výletu – soutěsce s názvem Koryto. Ta je nejdivočejším místem v údolí řeky, kdy si vodu prorazila cestu asi patnáct metrů vysokými skalami. V soutěsce široké pouze čtyři metry jsou dva více než dva metry vysoké vodopády. Soutěsku z trasy uvidíme nejdříve několik desítek metrů pod námi, do ní samotné vedou schody. Jsou v perfektním stavu, s ohledem na náročnost terénu je přesto nezbytné být při sestupu opatrný.

Ocitneme se v soutěsce v těsné blízkosti soutěsky i dvou vodopádů, které zde řeka tvoří. Budeme pokračovat v těsné blízkosti řeky, při chůzi přes členitý balvanovitý terén nám opakovaně budou pomáhat řetězy – ostatně jako opakovaně v průběhu výletu. Je třeba ocenit správce oblasti, že přes náročnost terénu, jsou kritická místa době opatřena řetězy, schůdky nebo přemostěním. Po několika stech metrech od soutěsky a vodopádů dorazíme k mostu přes řeku pod zříceninou hradu Sokolov. Nabízí se nám tady čtyři možnosti. Můstek můžeme přejít a vrátit se po zelené značce vedoucí nad údolím řeky zpět do Bílku. Je možné také pokračovat po proudu řeky po červené značce dál až k mostu u jezu u skalního útvaru Točitý vír a proti proudu Kamenného potoka po modré značce vystoupat nad údolí.

Od mostu pod zříceninou Sokolov je také možné vystoupat prudce nad údolí po zelené značce k vyhlídce Čertův stolek, ke stejnému místu vede za meandrem řeky také modrá turistická značka. Po ní budeme stoupat po schodech prudce nad kaňon a mineme jeskyni pod Čertovým stolkem.

Tak jak tak, je možné ve všech variantách dojít do Chotěboře a zpátky do Bílku se dopravit vlakem. Trasa výletu je zde. Putování je poměrně náročnou s nezbytností překonat popadané stromy na trase a skalní útvary. S kočárkem se trasa projít nedá, s dětmi s velkou opatrností.

Foto: Marek Síbrt

blank blank blank

blank blank blank

blank blank blank

Scroll to Top