Vodárna Plzeň pro vodarenstvi.cz: Posílíme energetickou soběstačnost

blank

Intenzivně diskutované a citlivé otázky cen energií a komodit se nemohly vyhnout ani vodárenskému sektoru. Zdražování energií je téma, které v současnosti hýbe celou společností. Redakce vodárenství.cz oslovila přední tuzemské společnosti a zajímala se o to, jak na ně dopadá zdražování energií, jaké kroky již musely v této oblasti podniknout, jestli mají nasmlouvaný nákup energií na rok 2023, případně jaký vliv podle nich budou mít ceny energie a nejistota ohledně jejich vývoje na výši vodného a stočného pro rok 2023.

„Bohužel negativní dopad zvýšení cen elektrické energie se projevil už v letošním roce – enormní zvýšení ceny u velkoodběrů, které jsme byli nuceni promítnout do vodného a stočného pro rok 2022. V současné době probíhá nákup elektřiny (velkoodběry i maloodběry) a plynu pro rok 2023 – vzhledem k současnému vývoji cen na burzách jak u elektrické energie, tak i plynu, očekáváme další navyšování nákladů, které bude mít dopad do vodného a stočného pro rok příští,“ uvedla pro vodarenstvi.cz mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

Posílení soběstačnosti

Společnost pro omezení negativních dopadů zvýšených cen energií plánuje posílit soběstačnost v oblasti spotřeby energií a připravuje možnosti využití alternativních zdrojů. Nákupy energií v současnosti probíhají. Vodárna navýšení cen promítne do vodného a stočného. V době přípravy kalkulací by už měla mít k dispozici konečné ceny pro rok 2023.

Stovky milionů do infrastruktury

„Významné stavby tohoto roku jsou již delší dobu zahájeny a v druhé polovině roku nebudeme začínat nic ojedinělého. Naše společnost každoročně plní plán financování obnovy do výše téměř 260 milionů a nové investice dle možností spolufinancování ze strany města Plzně nebo dotací. Situace ve stavebnictví se nevyhnula ani našemu segmentu. Tedy všeobecné zdražování a prodloužení dodacích lhůt,“ řekla dále Veselá.

Problémy vodaři zaznamenali v dodávkách dopravních prostředků, kdy dodací lhůty už překročily dobu 12 měsíců. „Ojediněle jsme měli problémy i v dodávkách technologií či výpadů materiálů – museli jsme hledat na trhu náhradní řešení i za cenu zvýšených nákladů,“ doplnila mluvčí.

 

 

Scroll to Top