Vodárnám v Břeclavi pomůže fotovoltaika

blank

Ušetřit na nákladech za elektrickou energii, která je nezbytná pro zajištění dodávek pitné vody a čištění odpadních vod pro obyvatele Břeclavska a části Brna-venkova. Takový je cíl Vodovodů a kanalizací Břeclav. Ty se rozhodly k vybudování fotovoltaických elektráren ve svých areálech. Jedná se o areál čistírny odpadních vod v Břeclavi a v Mikulově a o úpravnu vody v Zaječí.

„V letošním roce nám končí dvouletá cenová fixace cen elektrické energie, pro příští rok se bohužel potýkáme, jako většina odběratelů elektrické energie, s extrémním zvýšením ceny. I z toho důvodu jsme se rozhodli, že nainstalujeme na střechy v dalších třech našich objektech fotovolatické panely, abychom šetřili náklady. Při dnešních cenách zaplatíme za elektrickou energii ročně téměř 25 milionů korun. Jedná se o 150 odběrných míst, které spotřebují 10 250 MWh elektrické energie. Už dva roky máme v provozu fotovoltaickou elektrárnu v Břeclavi na úpravně vody v Kančí oboře s výkonem 99 MWh za rok,“ uvedl ředitel společnosti Milan Vojta.

V areálu čistírny odpadních vod v Břeclavi bude podle něj nainstalováno 394 fotovoltaických panelů za více než 7,2 milionu korun. V čistírenském areálu v Mikulově to bude 208 panelů za 6,1 milionu korun a v areálu úpravny vody Zaječí 241 kusů panelů za necelých 5,9 milionu korun. „Vybudováním těchto fotovoltaických elektráren mimo jiné přispějeme ke snížení emisí znečišťujících látek produkovanými klasickými zdroji elektrické energie. Předpokládáme, že  budeme čerpat dotaci z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost,“ vysvětlil Vojta.

Ilustrační foto

Scroll to Top