Rekonstrukce Staroměstského jezu ze dvou pětin hotová

blank

Po kontrole prací a přejímce části díla před zatopením umožnil investor, Povodí Vltavy, stavbařům z Metrostavu odstranit ochranné jímky a nad druhou z pěti rekonstruovaných částí Staroměstského jezu v Praze se doslova zavřela voda.

„Druhý úsek Staroměstského jezu se nám dělal mnohem lépe než ten první. Jednak jsme nemuseli řešit problém s velkou vodou, přálo nám počasí, a pak také jsme využili zkušeností z předchozí části. Můžeme tedy neustále optimalizovat technologické postupy,“ řekl vedoucí projektu Daniel Boďa z Metrostavu. Podle vedoucího oddělení realizace investic Povodí Vltavy Jana Šimůnka se požadavky na dodržení technologických postupů za použití stejných přírodních materiálů, dřevo a kámen, jaké použili původní stavitelé jezu ve středověku, stavbařům daří plnit.

„Naše požadavky na dodržení technologických postupů za použití stejných přírodních materiálů – dřevo a kámen – jaké použili původní stavitelé jezu ve středověku, jsou náročné, stavbařům se je však daří plnit,“ podotkl Jan Šimůnek, vedoucí oddělení realizace investic Povodí Vltavy. Projekt skončí v roce 2024 a stavební práce na místě se vždy omezí na období od jara do podzimu. Investiční náklady přesahují 112 milionů korun.

Scroll to Top