Vysočina k vodnímu hospodářství

blank

Kraj dle svých slov problematiku řešení potřeb vodního hospodářství v současné srážkově turbulentní době vnímá a snaží se jí dlouhodobě řešit. Problémem bývají nevyrovnané srážkové úhrny v jednotlivých částech roku, mezi roky, ale také v jednotlivých částech regionu.

„Důsledkem toho může nastat sucho, nebo naopak lokální povodně, dvě strany téže mince. Kraj mimo jiné dlouhodobě podporuje formou dotací přípravu a realizaci projektů pro zmírnění důsledků nevyrovnaných srážek,“ připomíná radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí Pavel Hájek.

Jedná se o program Stavby ve vodním hospodářství 2022 a program Projektová příprava ve vodním hospodářství 2022. Celková alokace činí 88 milionů korun. „Ačkoliv se jedná o dotační programy s jednou z nejvyšších alokací, finanční prostředky zdaleka nestačí na všechny potřebné projekty. Kraj Vysočina proto od loňského roku upřednostňuje kofinancování projektů již podpořených z národních či evropských zdrojů, a to až do výše 85 %. U této praxe plánujeme setrvat i v budoucnu,“ říká dále Hájek.

V roce 2021 uzavřel také Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj Memorandum o společném zájmu a postupu ve věci propojování vodárenských soustav na území těchto krajů. „V návaznosti na memorandum nechá náš kraj zpracovat studii, která bude řešit výhledové propojení vodárenských soustav a skupinových vodovodů, které by měly tvořit robustní systém zásobení obyvatelstva pitnou vodou v nadregionálním a regionálním měřítku. Po realizaci jednotlivých propojení by výpadek zdroje pitné vody bylo možné alespoň částečně nahradit zdrojem jiným. Vzhledem k rozsahu projektu a jeho celostátnímu dopadu se realizace určitě neobejde bez podpory státu,“ uvádí závěrem Hájek.

Scroll to Top