Švédský ateliér pomůže rozvoji jezera Milada

blank

Vítěz mezinárodní architektonické soutěže na území okolo jezera Milada, švédský ateliér Mandaworks AB, podepsal s Palivovým kombinátem Ústí (PKÚ) smlouvu o budoucí spolupráci, která umožní rozpracování nejlepšího návrhu z mezinárodní Krajinářsko-urbanisticko-architektonické soutěže do podoby základních strategických dokumentů, kterými se bude řídit další rozvoj území okolo jezera Milada v Ústeckém kraji.

Postupně vznikne Koncepční studie území, Design manuál a projektová dokumentace pro tři vzorové stavby v rámci architektonických inovací obsažených v soutěžním návrhu. Ateliér Mandaworks se také zavázal poskytnout poradenství při koordinaci rozvoje území do roku 2030. Na přípravě soutěže se podílel jako člen odborné poroty Petr Kubiš, náměstek pro provoz odštěpného závodu PKÚ státního podniku DIAMO.

„Jsem velmi rád, že se nám podpisem smlouvy o následných zakázkách s vítězem soutěže podařilo završit poměrně složitý a komplikovaný proces přípravy a vyhlášení mezinárodní soutěže a následného výběru nejlepšího řešení rozvoje území jezera Milada. Děkuji touto cestou za spolupráci desítkám odborníků z různých organizací, bez jejichž znalostí a nadšení pro věc by to nebylo možné,“ řekl Kubiš.

Odborná porota vybírala podle předem nastavených kritérií z 16 zaslaných žádostí. Do užšího výběru a následně dvoukolové soutěže se dostalo šest nejlepších týmů. Návrh nejlépe zohledňuje přírodní podmínky jezera Milada a jeho blízkého okolí, ale zároveň respektuje jeho současný stav a podává velmi konkrétním způsobem návrhy řešení.

Milada leží ve východním cípu Mostecké hnědouhelné pánve, ze severu ohraničené Krušnými horami, z jihovýchodu Českým středohořím. Jezero a jeho okolí vzniklo rekultivací bývalého povrchového lomu Chabařovice, který v 70. letech minulého zabral více než devět kilometrů čtverečních krajiny a znamenal zánik šesti obcí. Na konci století byla těžba ukončena. To však přineslo řadu sociálních problémů. Dnes je území navraceno zpět krajině a lidem.

Scroll to Top