SmVaK Ostrava: Zabezpečme vodoměry před mrazem

blank

Výměna poničeného vodoměru se domácnostem prodraží. Buďme proto odpovědní od prvních dnů, kdy dorazily noční a ranní mrazy, a proveďme potřebná opatření.

Jak zdůraznil mluvčí firmy Marek Síbrt, když klesnou venkovní teploty pod nulu, je kromě pečlivého zazimování zahrady, domu a veškerého venkovního vybavení nutné se zaměřit také na to, jak zajistit před mrazem domovní vodoměr. Zabráníme jeho poškození. Vyhneme se navíc nepříjemným situacím, které mohou mít kromě našeho pohodlí a poškozeného majetku nepříjemný dopad také na peněženku.

„Pokud je vodoměr umístěný ve venkovní šachtě, je potřeba zkontrolovat její spolehlivé uzavření tak, aby nedocházelo k neúměrnému prochlazování jejího vnitřního prostoru. Pokud se potrubí a vodoměr nacházejí v hloubce, kde mohou zmrznout, je potřeba zajistit poklop tepelnou izolací. Použít je možné například polystyren nebo minerální izolační vatu – nikoliv ale skelnou,“ vysvětlil vedoucí oddělení vodovodů SmVaK Ostrava Roman Bouda.

Pokud je pak vodoměr umístěný uvnitř domu, chaty, chalupy nebo jiné nemovitosti, je nezbytné zabránit vystavení vnitřní instalace a vodoměru účinkům mrazu například vnější tepelnou izolací. „Chaty a chalupy, které nejsou v průběhu zimy obývané, jsou velmi často místem, kde dochází k havarijním situacím. Vodoměr zamrzne, dojde k jeho poničení, ale důsledky v podobě vytopeného prostoru se projeví až poté, kdy mráz povolí. Lidé potom přijíždějí po zimě do svých objektů, kde je čeká nemilé a nákladné překvapení,“ řekl dále Bouda.

Vodoměr může být také poškozen, když se někdo snaží zamrzlou vnitřní instalaci včetně vodoměru rozmrazovat vysokou teplotou – například horkovzdušnou pistolí nebo otevřeným ohněm. Za zabezpečení vodoměru vždy odpovídá zákazník. Škodná částka se odvíjí od aktuální prodejní ceny daného typu vodoměru a času potřebného pro jeho montáž. Průměrně může jít zhruba o 2 000 korun.

Scroll to Top