Turów: Protesty stovek polských odborářů

blank

Česká televize informovala, že k sídlu Soudního dvora EU se sjely stovky polských odborářů z organizace Solidarita (Solidarność) kvůli nedávnému rozhodnutí tribunálu ohledně uzavření Dolu Turów nedaleko českých hranic. Někteří z účastníků na místě odpálili světlice a dělobuchy. Na místě jsou stovky policejních těžkooděnců.

Demonstranty do Lucemburska dovezly desítky autobusů. Část z nich mává polskými vlajkami, na místě jsou vidět symboly proti Evropské unii. Šéf odborové organizace Solidarita Piotr Duda řekl, že akci zorganizovali proto, aby vyslali signál eurokratům i polským politikům, že za svobodu, za polské hodnoty a pracovní místa „bude Solidarita válčit“.

Podle Dudy situace není vinou Čechů, ale českých oligarchů. Česká pozice bude mít podle odborového předáka „fatální následky pro naše vzájemné vztahy“ i ve Visegrádské skupině. Česká televize také připomněla, že Soudní dvůr EU v květnu předběžně nařídil pozastavit těžbu v Turówě do rozhodnutí o stížnosti České republiky, která se na soud obrátila kvůli tomu, že provoz mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v obcích v Libereckém kraji.

Scroll to Top