Přeruší Polsko kvůli Turówu spolupráci ve V4?

blank

Vztahy České republiky s Polskem se kvůli sporu v kauze Turów dále zhoršují. Z vládního tábora Práva a spravedlnosti (PiS) údajně zaznívají návrhy na úplné zmrazení jednání Visegrádské skupiny (V4). Informoval o tom portál Wirtualna Polska s odkazem na zdroje uvnitř strany.

„Pozastavení naší činnosti v rámci V4 na nejvyšší úrovni by sice bylo radikálním krokem, ale do vyřešení konfliktu možná dočasně nezbytným,” cituje Wirtualna Polska vládního politika z PiS. Oficiálně polská vláda kroky nekomentuje. „U mechanismů Evropské unie zvažujeme různé scénáře,” uvedl mluvčí polské vlády Piotr Müller.

Polský premiér Mateusz Morawiecki zrušil plánovanou cestu na 4. demografický summit do Budapešti, který začíná ve čtvrtek 23. září. Média uvedla, že se nechce kvůli sporu Polska a Česka ohledně těžby v příhraničním hnědouhelném dole v Turówu setkat s premiérem Andrejem Babišem. Česko s Polskem již několik měsíců vyjednává podmínky bilaterální smlouvy. Ta by totiž napravila, kompenzovala a do budoucna minimalizovala vliv těžby zejména na životní prostředí obyvatel příhraničních oblastí Libereckého kraje.

Scroll to Top