Lokalita Hrádek se brání jadernému úložišti

blank

Portál iuhli.cz na začátku září upozornil, že obec Hrádek na Jihlavsku zvažovaná pro hlubinné úložiště jaderného odpadu se tomu dlouhodobě brání s odkazem na to, že by mohly být poškozeny zdroje vody.

Právní zástupce obcí Luboš Kliment médiím sdělil, že podle něj Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) při posuzování území opominula pásmo chránící povodí řeky Jihlavy. Správa úložišť následně ČTK sdělila, že vodní zdroje chrání zákon a SÚRAO při své činnosti postupuje podle něj.

„Ochrana podzemních i povrchových vod při umístění jaderného zařízení vždy prioritou,” řekla mluvčí správy úložišť Martina Bílá. Hrádek patří ke čtyřem lokalitám v České republice, kde by mohlo úložiště stát. Podle Klimenta bylo pásmo hygienické ochrany třetího stupně povodí řeky Jihlavy k profilu čerpací stanice Rantířov, kde je povolený odběr vody z řeky, stanovené v roce 1983, ale není nikde značené. Správa úložišť uvedla, že byl vodní zdroj Rantířov do hodnocení lokality zahrnutý.

„V případě povrchových vod citované zdroje neleží v hydrologických povodích, která by mohla být ovlivněna povrchovým areálem a výstavbou hlubinného úložiště,” uvedla správa úložišť. Lokalita se úložišti brání také odkazem na evropské rozvodí. Voda odtud podle obcí odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky.

Scroll to Top