Meziročně utonulo o 30 lidí více

blank

V roce 2020 v České republice utonulo 205 lidí, 53 žen a 152 mužů. S odkazem na data Českého statistického úřadu (ČSÚ) o tom ČTK informovali zástupci projektu U vody bez nehody.

Při přepočtu na jednoho obyvatele je v České republice dvakrát více utonulých než v některých přímořských zemích, jako jsou Španělsko či Velká Británie. V posledních deseti letech se zde utopí zhruba 180 až 220 osob ročně. Odborný garant projektu U vody bez nehody Jan Sedláček uvedl, že se s přibývajícím počtem bazénů na zahradách zvyšuje riziko utonutí dětí. Více bazénů v Evropě na 100 tisíc obyvatel mají už jen Francouzi a Španělé. Chybou je podle něj to, že plavecká výuka není běžnou součástí norem v základních školách.

„Chybí bazény i jednotná metodika včetně prvků záchrany a sebezáchrany. Rodiče často stojí před úkolem naučit děti plavat sami. Jenže jim chybí metodika, podmínky, vzdělání. Mnohdy sami neumějí plavat a výuka plavání není jako učit dítě chodit nebo jezdit na kole,” poznamenal Sedláček.

Desítky Čechů ročně také přijdou o život během dovolených u moře. „Voda má na svědomí v přírodě každý rok i řadu poranění po neuváženém skoku do mělké vody. Skokan si minimálně přivodí úraz hlavy, v horším případě ochrne po úrazu páteře a míchy. Tyto jsou pro pojišťovny z hlediska nezbytné dlouhodobé péče nejnákladnější. Každoročně řešíme několik takovýchto neštěstí,“ uvedla Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Zdroj: Naše voda

Scroll to Top