Lesy ČR vybudovaly pět tůní nad Slezskou Hartou

blank

Tůně se nachází u obce Roudno. Akce byla součást několikaletého programu nazvaného Vracíme vodu lesu. Informovala o tom mluvčí podniku Eva Jouklová.

„Tůně vyhloubené přímo v korytě toku Rýžovník zadržují vodu na 1400 metrech čtverečních. Vznikly na pozemcích silně zasažených kůrovcovou kalamitou. Tůně poslouží porostům jako zásobárna vody, zlepší klima a prospějí i vodomilným živočichům,“ řekl Michael Šnajdr, náměstek pro vodní hospodářství a investice na severomoravském Oblastním ředitelství Lesů ČR. V okolí letos na podzim podnik vysadí především olše lepkavé, kterým se daří v podmáčených lokalitách.

blank

Státní podnik program zahájil na jaře 2019. „Celkem počítáme s více než miliardovou investicí, letos jde o 210 milionů korun. Sucho je současným společenským tématem. Netýká se jen lesníků a zemědělců, ale také obcí, měst a všech, kterým vysychají studny. Proto v celé zemi stavíme a obnovujeme malé vodní nádrže, rybníky a rašeliniště, budujeme tůně a mokřady, vracíme potoky do přírodních koryt a do vysychající krajiny vodu. Chceme pomoci,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

blank

Scroll to Top