ČIŽP k zastavení provozu a pokutě pro čistírnu Březhrad

blank

Při kontrole Čistírny odpadních vod Březhrad“ (ČOV) zahájené v květnu 2019 zjistili inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové závažné porušení integrovaného povolení. Čistírna je umístěna z hlediska blízkosti zdroje podzemní vody, který je využívaný k zásobování obyvatelstva, ve velmi zranitelné oblasti.

Jak dále uvedla inspekce, provozovatel používal při čištění odpadních vod a kapalných odpadů postupy, které nebyly povoleny, a zejména v průběhu kontroly nedoložil, jakým způsobem bylo od února do května 2019 zlikvidováno 1 220 kubíků odpadních vod. Inspekce provozovateli čistírny, společnosti Purum, uložila pokutu 460 tisíc korun, která nabyla 7. září 2020 právní moci.

„Na základě kontroly v roce 2019 jsme dospěli k závěru, že společnost Purum vědomě provozovala čistírnu od února 2019 minimálně do května 2019 v rozporu s integrovaným povolením. Vzhledem k tomu, že provoz představoval nebezpečí bezprostředního, závažného a nepříznivého dopadu na životní prostředí, zastavili jsme ho,“ řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáš Trávníček.

Společnost Purum se sice odvolala k ministerstvu životního prostředí, které její odvolání zamítlo. Spolu se správním řízením o zastavení provozu vedli inspektoři ČIŽP řízení o přestupku. Od března do května 2019 podle inspekce vyčištěné odpadní vody neodtékaly ze zařízení přes měrný objekt do recipientu, ale byly akumulovány v nádržích nebo byly předávány dalším dvěma subjektům.

Od dubna 2019 navíc společnost neprováděla před prvním příjmem odpadních vod analýzy v relevantních ukazatelích. „Na danou čistírnu byly mimo jiného přiváženy cisternovými vozy i odpadní vody s obsahem nebezpečných látek, který daný typ provozu není schopen odstranit. Rozbory prováděné dvanáctkrát za rok logicky mohou pouze obtížně podchytit případný výskyt nebezpečných látek ve vypouštěných odpadních vodách. V daném případě bylo riziko znečištění podzemních a povrchových vod extrémní,“ doplnil Trávníček.

Scroll to Top