MŽP: Novela vodního zákona v připomínkovém řízení

blank

Ministerstvo životního prostředí před velikonočními svátky poslalo do mezirezortního připomínkového řízení novelu vodního zákona, která reaguje na rozsáhlou zářijovou havárii na Bečvě. Ekologická katastrofa totiž podle MŽP ukázala, že v případě velkých havárií současná právní úprava pro dostatečnou koordinaci zneškodňování havárie na straně úřadů nestačí.

MŽP v této souvislosti přistoupilo k přípravě novely vodního zákona, kterou vytvořilo v návaznosti na podrobné konzultace vedené se zástupci Hasičského záchranného sboru ČR, ministerstva zemědělství, krajských a obecních vodoprávních úřadů, České inspekce životního prostředí a Povodí Moravy.

„Po diskuzích se všemi zainteresovanými subjekty, které mají zkušenosti s haváriemi přímo v terénu, společně navrhujeme, aby zneškodňování havárie mimořádného rozsahu měl nově vždy na starosti Hasičský záchranný sbor ČR. Hasiči jsou v případě každé havárie na místě jako první, jsou součástí Integrovaného záchranného systému a mají s řízením prací při havárii rozsáhlé zkušenosti. Vycházíme z praxe i ze zkušenosti, kterou máme po havárii na Bečvě. Ukazuje se, že na mimořádné havárie nestačí ani zkušenosti, ani organizační a personální kapacity vodoprávních úřadů obcí či krajů,“ uvedl k novele zákona ministr životního prostředí Richard Brabec.

Více zde

Scroll to Top