Povodí Odry ke Světovému dni vody

blank

Podnik Povodí Odry jako subjekt kritické infrastruktury zajišťuje prostřednictvím Vodohospodářské soustavy povodí Odry, kterou tvoří zejména údolní nádrže o celkové akumulaci kolem 300 milionů kubíků vody v dnešní složité situaci prakticky se 100 % jistotou dodávku surové vody. Ta je využívána jak pro výrobu vody pitné, tak pro průmysl, bez které by základní funkce a služby v Moravskoslezském regionu nemohly dále být zajišťovány. 

Vzhledem k platným vládním opatřením v souvislosti s pandemií covid-19 se Den otevřených dveří na vybraných vodních dílech v letošním roce nemůže konat. Ze stejného důvodu prozatím Povodí Odry nepředpokládá, že by mohlo otevřít pro veřejnost informační centrum u vodního díla Šance. To bylo u nádrže otevřeno v roce 2019. Návštěvníci mají možnost získat prostřednictvím interaktivních obrazovek informace o vodním hospodářství, vodohospodářské soustavě povodí Odry a dalších zajímavostech týkajících se vody. Vše je také doplněno filmy, vizualizacemi, animací a obrázky.

Nádrž prošla v uplynulých letech poprvé od dokončení v roce 1969 celkovou rekonstrukcí, která zvýší její bezpečnost a spolehlivý provoz. Práce trvaly tři roky a zahrnovaly široký okruh prvků zaměřených na zvýšení kapacity objektů pro převádění povodní, na zvýšení koruny a stability hráze a těsnění jejího podloží, na monitoring veličin nutných pro provoz i vyhodnocení stavu vodního díla.

Světový den vody se organizuje každoročně k upoutání pozornosti na význam vody a pro potřebu obhajovat udržitelné nakládání s vodními zdroji. Tradice byla založena v roce 1993, kdy byl Valným shromážděním Organizace spojených národů 22. březen vyhlášen Světovým dnem vody. Oslavy jsou spojeny s množstvím akcí určeným pro veřejnost, při kterých je možné navštívit jinak nepřístupná místa spojená s vodou. Letos se však akce kvůli pandemii koronaviru téměř na celém světě ruší, nebo odkládají na pozdější termíny. Tématem v roce 2020 je Voda a klimatická změna.

Scroll to Top