Meziroční inflace v listopadu klesla z říjnových 2,9 procenta na 2,7 procenta

blank

Jedná se o čtvrtý pokles za sebou. Podle analytiků tak data potvrdila dřívější očekávání, že inflace bude klesat i v dalších měsících. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Na meziroční zvyšování cenové hladiny mělo v listopadu opět největší vliv zdražení alkoholu, tentokrát o 3,4 procenta, a tabáku o téměř 15 procent. Za nájemné pak dali lidé o dvě procenta více než loni, elektřina byla dražší o 3,3 procenta a více stálo také vodné a stočné. Zlevnil ale zemní plyn. Meziměsíčně však stagnovaly spotřebitelské ceny.

„Pozvolné zpomalování cenových tlaků bude pokračovat i v nadcházejících měsících. Trend zpomalující inflace ke dvěma procentům však může v příštím roce zastavit expanzivní fiskální politika, například zrušení superhrubé mzdy, což začíná ve zvýšené míře akcentovat i Česká národní banka,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Připomínáme, že vodárenské společnosti musí při stanovování výše vodného a stočného respektovat regulatorní pravidla. Cenovou politiku vodního hospodářství reguluje ministerstvo financí. Při tvorbě ceny vody hrají klíčovou roli dva pojmy. Nejprve jsou to ekonomicky oprávněné náklady pořízení, zpracování a oběhu zboží doložitelné z účetnictví, které prozkoumá kontrolní orgán ministerstva financí. Druhým pojmem je přiměřený zisk, který se následně zahrnuje do kalkulace věcně usměrňované ceny.

Scroll to Top