Ztráty vody za osm miliard

blank

V České republice se v roce 2018 ztratilo téměř 100 milionů kubíků vody za zhruba osm miliard. Podíl prohospodařené vody se každým rokem snižuje. Ke zlepšení vede vyhodnocování ztrát v zásobních pásmech a pravidelný monitoring vodovodní sítě. Tématem se zabýval portál idnes.cz.

V roce 2000 činily v tuzemsku ztráty vody 25,2 procenta. V roce 2017 to bylo 16,4 procenta . Například Pražské vodovody a kanalizace uvedly, že v roce 2019 zaznamenaly ztrátu pouze 12,5 procenta, přičemž před více než 20 lety to bylo 43 procent. Ztráty mezi deseti až dvaceti procenty dosáhly také Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, Brněnské vodárny a kanalizace či společnost Královéhradecká provozní.

Unikátem se chlubí městská vodárenská společnost VaK Hlučín, která v roce 2018 snížila úniky na méně než čtyři procenta. Představuje to raritu také v mezinárodním srovnání. Původně ztráty vody v Hlučíně představovaly až 30 procent. Potrubní síť má délku kolem 60 kilometrů a zásobuje kromě samotného města i přilehlé Bobrovníky a Darkovičky.

„Hlavním faktorem je podrobná analytická činnost a samozřejmě důkladná znalost vodovodní sítě, tedy její stáří a složení. To je alfa a omega všeho. Do toho vstupuje systematické vyhledávání úniků za pomoci různých přístrojů, například půdních mikrofonů, tak můžeme odhalit, kde voda z potrubí uniká,“ vysvětlil ředitel hlučínských vodáren Petr Schimánek.

Scroll to Top