Babiš a Brabec navštívili Pardubický a Královéhradecký kraj

blank

Předseda vlády Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec navštívili Pardubický a Královéhradecký kraj, konkrétně dokončené nebo aktuálně realizované projekty podpořené z národních či evropských zdrojů zaměřené na zadržování a čištění vody.

Například ve Starkoči využili dotační program ministerstva životního prostředí zaměřený na budování soustav domovních čistíren odpadních vod. Loni obec zkolaudovala 41 domovních čistíren propojených do sítě a nynípřipravuje dalších devatenáct čistíren. Od ministerstva životního prostředí na oba projekty získala 6,5 milionu korun. Soustavy moderních domovních čistíren se podle ministerstva ukázaly jako cenově efektivní a ekologicky přijatelná alternativa ke starým netěsným jímkám či septikům, které bývají zdrojem znečištění podzemních i povrchových vod.

„Všechny výzvy z jedinečného programu na vybudování DČOV trhaly rekordy. Obce mají o čištění odpadních vod obrovský zájem, je to velice efektivní a ekonomické řešení, které pomůže tam, kde náklady nebo technické podmínky výstavbu velké čistírny neumožní. Ke kanalizaci u nás není připojeno stále více než 1,5 milionu lidí a tomu odpovídá i nedostatečná kvalita povrchových vod v ČR, což postupně chceme změnit. Podpora DČOV je dalším z řady kroků, kterými se snažíme zlepšit životní prostředí v malých a nízkorozpočtových obcích a zároveň aktivně reagovat na hrozbu sucha,“ vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Scroll to Top