Elektroloď již vozí turisty na Slezské Hartě

blank

Díky rozvolňování opatření proti šíření koronaviru mohla vyplout výletní elektroloď na Slezské Hartě na Bruntálsku. Uveze 45 turistů. Letos na jaře loď zároveň poprvé zahajuje sezónu, protože veškerá povolení získal mikroregion Slezská Harta až na konci loňského roku. Informoval o tom Radiožurnál.

„Nastavíme rezervační systém, kdy si lidé mohou zarezervovat plavbu lodí jak vyhlídkovou, tak okružní. Uvidí, kdy je volno, zarezervují, automatický systém jim pošle platební údaje,“ vysvětlil manažer lodní dopravy Josef Hetmánek. Plný provoz začíná až nyní. „Naše loď má kapacitu 45 osob, takže už budeme moci využívat její plnou kapacitu,“ řekl předseda Mikroregionu Slezská Harta Josef Havlík.

Slezská Harta, která je vyhledávaným cílem turistů, sehrála významnou roli při povodních v roce 1996 a 1997. Její stavba byla zahájena v roce 1987 a po listopadovém převratu se opakovaně objevovaly pochybnosti o tom, zda je vodní dílo potřeba a jestli práce nezastavit. V devadesátých letech minulého století byly práce  značně utlumeny a kolem budoucnosti díla se vznášely otazníky. Kromě růstu cen stavebních prací totiž začala klesat spotřeba pitné vody.

Přehradu zachránil vysoký stupeň rozestavěnosti i posudky expertů o ochraně před povodněmi, ale i proti případnému suchu a nedostatku vody v níže ležícím Kružberku. Vláda chybějící prostředky na dostavbu uvolnila v lednu 1996 a v listopadu 1997 byla přehrada oficiálně uvedena do provozu. Náklady se vyšplhaly na 2,5 miliardy korun a další tři čtvrtě miliardu stála stavba vodovodního přivaděče.

Scroll to Top