Praha: Cena vody zůstává od května stejná

blank

Vodné a stočné včetně DPH zůstane na základě rozhodnutí Rady hlavního města od 1. května 2020 na stejné úrovni, která byla stanovena od začátku letošního roku. Obyvatelé metropole nadále za tisíc litrů vody zaplatí 94,09 korun včetně 10% DPH. Informovaly o tom Pražské vodovody a kanalizace.

„Od května klesá DPH z patnácti na deset procent. Tento pokles však město využije na zvýšení prostředků na investice,“ vysvětlil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek. Nájemné z ceny 94,09 Kč nově činí 34,23 korun, což je o 3,76 korun více, než bylo v kalkulaci ceny od letošního ledna.

„Prahu čekají v následujících letech zásadní investice. Například obnova páteřních vodovodních řadů z Káranské vodárny, rekonstrukce významných vodojemů, rekonstrukce druhé poloviny Ústřední čistírny odpadních vod a právě probíhající modernizace úpravny vody v Podolí,“ uvedla tajemnice Pražské vodohospodářské společnosti Hana Kletečková.

V červnu 2019 schválila Rada Hlavního města Prahy v rámci Střednědobého investičního plánu pro roky 2020 – 2024 nárůst financí na investice do vodohospodářské infrastruktury. Podle toho by měly investice dosáhnout mezi lety 2020 a 2024 více než 16 miliard korun. Podle vedení Prahy vyplývá zvýšená nutnost investic z historického podfinancování infrastruktury ve městě.

Scroll to Top