Vítání jara u divočící Morávky

blank

Pozoruhodný je úsek podbeskydského toku Morávky mezi obcí Dobrá a Vyšními Lhotami na Frýdecko-Místecku. Jde o jedno z posledních míst, kde lidé řeku nezregulovali, a ta má možnost během dnů, kdy korytem protéká větší množství vody, divočit. Štěrkové prahy v řece vodní energie při zvýšené hladině přesouvá, řeka protéká prudkými kaňony, ale také širokými údolími s typickými lužními lesy, kam se může rozlít a vytvořit klidné vodní plochy stranou bystrého proudu.

Když vyrazíte proti proudu od lávky v Dobré směrem do Beskyd, podél řeky vedou vyšlapané cesty, cestičky a pěšinky. Je třeba trochu výletnického odhadu a intuice, abyste vybrali tu správnou z nich. Po pravé ruce leží osada Kamenec. Stezka vede v blízkosti řeky, pod frýdecko-místeckou částí Skalice se panorama mění a získává na další tajuplnosti.

Na jedné straně se řeka může rozlít v ploché krajině až k Nošovicím, na druhé straně se tyčí prudký svah s bukovým lesem. Stezka proto místy stoupá poměrně vysoko nad vodu, vede po hraně prudkého svahu. Při chůzi je třeba být opatrný s ohledem na kořeny, popadané stromy a větve, ale také kluzký povrch především v období po dešti. Nad stezkou je zalesněný svah velmi členitý, s řadou malých kaňonů a strží.

Na pravé straně nad prudkým svahem zahlédnete skalický kostel. Je možné k němu vystoupat a po modré turistické značce se vrátit zpět do údolí k lávce v Dobré, kde putování začalo, nebo pokračovat dál podél řeky ke skalické části Záhoří a dále k Nižním Lhotám.  U nich je potřeba přejít řeku po pěší lávce a pokračovat po opačné straně.
Národní přírodní památka Skalická Morávka tady dostává opět jiný charakter. Ztrácí se prudké svahy zalesněné listnatými stromy, ale krajina se zplošťuje do šířky. V řece jsou zřetelné štěrkové náplavy, které se podle aktuálního vodního režimu v korytu přesouvají. Voda vytváří v přilehlých lesích nová ramena, tůně, podmáčené plochy. Lesem vede spleť cestiček a větších cest. I zde je třeba trocha intuice, protože některé ze stezek končí ve ztracenu, nebo vás dovedou k obtížně překonatelné vodní ploše. Ale což, vrátit se dá vždycky.

Po dvou a půl kilometrech chůze je ve Vyšních Lhotách vybudována další lávka přes řeku. Z Vyšních Lhot jezdí do Dobré autobusy. Je možné se vrátit podél řeky po opačné straně pěšky. Nicméně cestou do Záhoří bude nezbytné občas pokračovat po silnici. Stav stezek do značné míry závisí také na aktuálním vodním režimu v řece.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top