Probíhá manipulace na vodním díle Nové Mlýny

blank

Akce začala v úterý 3. března v osm ráno a potrvá 40 hodin. Během ní bude odtok zvýšen na hodnotu 80 – 90 kubíků za vteřinu. Podle situace může dojít k jeho zvýšení až na 100 kubíků. Poté vodohospodáři vrátí odtok na původní hodnotu.

„Opatřením docílíme významného posílení vodního režimu v oblasti a k omezení negativního vlivu sucha. Obdobnou manipulaci jsme provedli v loňském roce a v roce 2017. Rok 2018 byl natolik suchý, že jsme podobnou akci nemohli realizovat,“ řekl generální ředitel Povodí Moravy Gargulák. Podle podniku nabývá environmentální funkce díla v posledních letech na významu.

„Spotřeba vody z Nových Mlýnů pro environmentální účely je až 80 % a nebýt Dyjsko-svratecké vodohospodářské soustavy nádrží společně s Novými Mlýny, tak i v průměrně vodném roce, jako byl rok 2017, by v Dyji od soutoku s Jihlavou a Svratkou byl přirozený průtok 1,37 kubíků za vteřinu. Díky akumulaci vody v soustavě nádrží je nadlepšený odtok z Nových Mlýnů i v období nejnižších přirozených stavů 10 kubíků. Tím díky naředění vypouštěných vod z čistíren napomáháme udržovat ekologické funkce toků,“ popsal význam vody zachycené v Nových Mlýnech Gargulák.

Scroll to Top