Minimální ztráty vody na Šumpersku

blank

Šumperská provozní vodohospodářská společnost (ŠPVS) minimalizovala ztráty vody také v roce 2019, čímž potvrzuje trend jejich snižování, který odstartovala v roce 2003. Loni ztráty činily 11,3 %. Podle šumperských vodohospodářů je to výsledek, který je i ve vyspělých evropských zemích považován za výborný.

„Stejně jako předloni, kdy byly ztráty vody přibližně 12 %, se pohybujeme na hranici, která je reálně dosažitelná. Ne každá vodohospodářská společnost se může takto dobrými čísly pochlubit. Pozitivní je to i pro naše odběratele a zákazníky, kteří díky nízkým ztrátám vody ušetří,“ vysvětlil obchodní ředitel ŠPVS Jan Havlíček. Vodohospodáři uvedli, že za výsledky stojí i spolupráce s odborníky v mezinárodní skupině SUEZ, do které společnost patří.

Česko: Ztráty ve vodovodní soustavě 15,8 procenta

Informaci o stavu ztrát vody v roce 2019 přinesl na tiskové konferenci SOVAK ČR ředitel sdružení Oldřich Vlasák. Podle něj v Evropě neexistuje stát, který by měl ztráty pod deset procent. Vyšší ztráty vody v potrubí než Česko mají například Belgie, Španělsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Švédsko či Velká Británie.

Pod celorepublikovým průměrem jsou některé velké aglomerace jako Ostrava, Brno nebo Praha. Podle údajů Veolie z roku 2018, jejíž sesterské společnosti působí ve vodárenském průmyslu v mnoha evropských zemích, se například na Slovensku potýkají se ztrátami vyššími než 30 procent a v Polsku 20 procent. V Bulharsku se ztrácí dokonce téměř polovina vody a v Arménii více než tři čtvrtiny.

Scroll to Top